Nieuws van Cosineros
WijnSpijs Wandeling doet Zuidlaren weer aan
Het is inmiddels een mooie traditie: wandelen door het mooie dorp Zuidlaren en ondertussen genieten van de gerechten en dranken die de lokale restaurants hebben uitgezocht. Ook dit jaar kan de WijnSpijs Wandeling weer gelopen worden, vijf culinaire ondernemers doen mee. Marc Willemse van restaurant Bij Cosineros licht de opzet toe.
Op het affiche van de WijnSpijs Wandeling (die in juni 2015 Zuidlaren voor het eerst aandeed) prijken dit keer de namen van vijf deelnemende restaurants: Olle Stee, de Vlindertuin, Eethuis voor Allen, Fabuleus en Bij Cosineros. Marc Willemse is enthousiast over de opzet: ‘Het is een bewezen ongedwongen manier om te ontdekken wat Zuidlaren culinair en qua gastvrijheid te bieden heeft.’ Het leidt ook tot lokale samenwerking, zo geeft hij aan: ‘Onze wijnen worden bijvoorbeeld geleverd door Monique Nieswaag van Les Grands Vins, ook dat is inmiddels een mooie traditie. Vooraf hebben wij met de koks onderling een challenge, proberen we verschillende gerechten uit en de winnaar wordt het gerecht voor de WijnSpijswandeling. Daarbij zoeken we dan een mooie bijpassende wijn.’ In de vorige editie van 2023 haalde Bij Cosineros de hoogste score van alle deelnemers, met gemiddeld een 9,5. Willemse: ‘Die titel gaan we uiteraard met veel enthousiasme verdedigen. Maar belangrijker nog is dat onze gasten een mooie middag hebben, andere mensen ontmoeten en genieten van Zuidlaren.’ De WijnSpijs Wandeling vindt jaar plaats op zaterdag 21 september, van 12 tot 17 uur. Opgeven is mogelijk via www.wijnspijs.nl.
Soms ben je toe aan nieuwe (be)kleding. De banken in een nieuw jasje gestoken met mooie frisse kleuren. Daar dan bijpassende nieuwe tafelbladen bij en de outfit is helemaal compleet. Dit alles is te bewonderen Bij Cosineros. Wees welkom!
Ho Ho Ho….Jullie Kerst MENU is binnen bij Cosi ! Reserveer op tijd voor één van onze gezellige kerstdiners. Altijd een warm welkom in de herberg. #zuidlaren #gastvrij #etenendrinken #huisgemaakt #kerst
Herfst, regen, wind en Bockbier. Het is de tijd van het jaar…..we gaan ze proeven; diverse smaken Bockbier. Uiteraard vergezeld van heerlijke hapjes, deze keer van de BBQ. #etenendrinken #huisgemaakt #zuidlaren #bier #bbq
Een bijzondere avond was het, vrijdag 2 juni. Op het terras van restaurant Bij Cosineros vonden twee primeurs plaats. De speciaal bier & jenever-tasting onder leiding van Laurens Speek (Hooghoudt) en de presentatie van het nieuwe Dollard-bier van de Graanrepubliek. Groningen ontmoet Drenthe dus, op een zeer smakelijke manier.
De proeverij was vanuit Bij Cosineros voorbereid door Ribca Hulst en Marc Willemse. De laatste kijkt met tevredenheid terug: ‘Ruim 20 enthousiaste deelnemers hebben kennisgemaakt met vijf uiteenlopende jenevers van Hooghoudt – deze week overigens in de aanbieding bij de Mitra Rutgers in Zuidlaren – en proefden daar bijpassende bieren en hapjes bij, vanuit onze tap en keuken.’ Hooghoudt-specialist Laurens Speek leidde de proeverij en maakte duidelijk hoe de verschillende jenevers zijn geproduceerd. Bijvoorbeeld door te mixen met turfgestookte whisky, wat verrassende resultaten oplevert. Willemse: ‘Bijzonder om te zien hoe Hooghoudt zich de laatste tijd op deze manier vernieuwt en de traditie van jeneverstoken een eigentijdse impuls geeft.’ Bij het begin van de proeverij werd Dollard premium pilsner geschonken, het nieuwe bier van de Groningse coöperatie Graanrepubliek. ‘Een premium lager; nog niet in de winkel verkrijgbaar maar bij ons al op de tap. Een echt streekproduct met gerst van teler Jaap Flikweert uit Bellingwolde dat gemouten is door Holland Malt in de Eemshaven, met hop van hopteler Fokko Prins uit Zuidbroek en gebrouwen in de brouwerij van coöperatie de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Een heerlijk frisse dorstlesser, iets meer complex dan een pilsner. Een mooi begin van de zomermaanden! Inmiddels zijn we al druk aan het brainstormen over volgende activiteiten dus hou de socials in de gaten.’
De scholen gaan bijna weer beginnen, Zuidlaren keert terug van vakantie. Om het zomergevoel nog even wat langer vast te houden, organiseert restaurant Bij Cosineros een internationale cocktailavond. De deelnemers gaan zelf mixen en uiteraard proeven.
Het is inmiddels een heuse traditie aan de Stationsweg 13: de proeverij van lekkere dranken en hapjes. Eerder werden door het team van Bij Cosineros al verschillende proeverijen georganiseerd, steeds met kundige experts die zorgden voor de begeleiding. Zo verzorgde Monique Nieswaag (Les Grands Vins) een avond met wijnen en liet Laurens Speek (Hooghoudt) de deelnemers onlangs kennismaken met de bijzondere combinatie van bier en jenever. Ook de bierbrouwers Maallust en Bird gaven acte de présence. Op vrijdagavond 8 september dient zich vanaf 19.30 uur het vervolg aan: cocktails uit verschillende vakantielanden maken en proeven. Professioneel bartender Arjan Doetjes geeft uitleg over de veelzijdige wereld van de cocktails en de koks van Bij Cosineros maken de bijpassende hapjes.
Deelname is mogelijk via reserveren@cosineros.nl of door even binnen te lopen in het restaurant. ,,Wie dat laatste doet, ziet op de bar ook de laatste regionale aanwinst staan van Bij Cosineros: de heerlijke Moj lemonade, gemaakt in het Groningse Baflo. Een frisdrank zonder overbodige toevoegingen en zonder al te veel suiker. Met als resultaat een biologische frisdrank, van begin tot eind zelfgemaakt. Heerlijk om zo te drinken op het terras of om in een eigengemaakte cocktail te verwerken”, aldus Marc Willemse.