Jong kooktalent krijgt ruimte Bij Cosineros

27 juli 2022 - 12:22

Het is een vrolijke boel in de keuken van restaurant Bij Cosineros. Een jong team zorgt ervoor dat de nieuwe menukaart met veel schwung wordt uitgeserveerd. Ikki van der Caaij en Kylian Willemse vertellen enthousiast over hun ervaringen.

Ze hebben het gevoel voor het horecavak uiteraard niet van een vreemde, Ikki als dochter van Ribca Hulst (tot voor kort eigenaar van café De Vliegh) en Kylian als zoon van Bij Cosineros-eigenaren Marc en Nies Willemse. Toch hebben ze de weg naar de keuken geheel op eigen kracht gevonden, waarbij Ikki onder meer op Vlieland kookte in restaurant De Lutine en Kylian als student-patissier startte met de desserts van Bij Cosineros. De afgelopen weken sturen ze samen de keuken aan en dachten van daaruit ook mee over de nieuwe menukaart die onlangs werd gelanceerd. Ikki vond dat mooi om mee te maken: ‘We hebben met het hele team de gerechten doorgenomen, gemaakt en geproefd. Van daaruit is nu deze kaart ontstaan.’ Met daarop nieuwe gerechten maar ook de terugkeer van oude bekenden, zo legt Kylian uit: ‘Op de lunchkaart zien we bijvoorbeeld de salades weer terug, op veler verzoek. De dinerkaart laat een mooie mix zien van de hapjes die je met anderen kunt delen en de grotere gerechten. Met daarbij voor ieder wat wils: vlees, vis en natuurlijk een behoorlijk aandeel vega.’ Uiteraard ontbreken ook de gins en de cocktails niet: alles in huis om er een mooie zomer van te maken!

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Bierproeverij Maallust groot succes

27 juli 2022 - 12:20

Op vrijdagavond 6 mei vond Bij Cosineros de eerste Bierproeverij plaats. Hopelijk het begin van een mooie reeks aan proeverijen. De aftrap werd verzorgd door de bekende Drentse brouwer Maallust waar Bij Cosineros al langere tijd mee samenwerkt. Maallust uit Veenhuizen heeft het hele jaar door een wisselbier op de tap Bij Cosineros; nu nog met de Deerne (lentebock) maar binnenkort arriveert de Kolonist (weizenbier).

Roderick, biersommelier bij Maallust, hobbybrouwer en bovenal bierliefhebber, vertelde de deelnemers uitgebreid over het brouwen van bier, de ingrediënten, de benodigde materialen en de smaken die allemaal gemaakt kunnen worden. Naast een inkijkje in de vele gereedschappen en ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van bier leverde de avond vooral de mooie verhalen van Roderick, de anekdotes en veel achtergrondinformatie op. De ruim dertig deelnemers kregen op het overdekte terras van Bij Cosineros vijf bieren van Maallust voorgeschoteld: Vagebond, de Zware Jongen, de Weldoener, de Kolonist de Vreemdeling en de 1818. De bijpassende hapjes werden natuurlijk verzorgd door de kundige koks van Bij Cosineros. De volgende proeverij wordt gehouden op 26 juni in de middag. Eigenaar Marc Willemse kijkt tevreden terug: ‘Dit is een mooie manier om de bedrijven met wie wij samenwerken voor het voetlicht te brengen. Leerzaam voor de deelnemers en uiteraard ook smakelijk en gezellig.’   

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Zuidlaardermuzieknacht keert terug!

13 juni 2022 - 14:58

Het ‘gewone’ leven keert steeds meer terug in Zuidlaren, met hopelijk een mooie zomer in aantocht! Daar hoort ook fijne muziek bij, in een leuke omgeving, genietend van goed gezelschap en een hapje en drankje. Dat is precies het idee achter de Zuidlaardermuzieknacht; 9 juli is het weer zover!

Op initiatief van een groot aantal horecaondernemers in het dorp wordt de muzieknacht weer opnieuw opgestart. 9 juli aanstaande klinkt er muziek in verschillende horecabedrijven die ons mooie dorpshart rijk is – van Café Boschhuis tot en met Café De Vliegh. Ook op de terrassen worden de oren muzikaal gestreeld – uiteraard met inachtneming van het geluidsniveau. Het muziekaanbod zal weer divers zijn om een breed publiek aan te spreken, van muziek tijdens het diner tot dj’s en bands.

De achterliggende gedachte van de muzieknacht – laat Zuidlaren bruisen! – wordt heel breed gedeeld want ook Arnold Por van de poffertjeskraam op de Grote Brink doet mee; hij wendt zijn contacten aan om een heuse kleine kermis te laten plaatsvinden op de Brink. Ook de innerlijke mens wordt uiteraard gevoed. Op verschillende plaatsen worden heerlijke gerechten bereid. In de aanloop van de avond kan bijvoorbeeld bij Cosineros, Brasserie Joost of Grand Café Zuidlaren worden gegeten met muziek en later op de avond vanaf circa 20 uur of iets later wakkeren de andere bedrijven het feestje verder aan. 

De horecaondernemers van Zuidlaren werken nauw samen om van het evenement een groot succes te maken en een prachtig begin van de zomer. Omwille van het gezamenlijke karakter worden verschillende zaken samen georganiseerd. Bedrijven die nog willen aanhaken kunnen contact opnemen met Vincent van Brasserie Joost of Gerard van Olle Stee. 

De barista’s van Bij Cosineros

13 juni 2022 - 14:58

Koffie drinken is de afgelopen jaren een echte kunstvorm geworden. De keuze is reuze op de kaart, ook in restaurant Bij Cosineros. Van gewone koffie tot en met flat whites en dan nog allerlei speciale uitvoeringen zoals de Scottish coffee – met Drambuie. Koffieleverancier Santas kwam de bediening van Bij Cosineros een middag lang trainen voor het betere baristawerk.

Barista is het Italiaanse woord voor barkeerper. Uit dat land komt ook de espresso die tegenwoordig aan de basis staat van veel koffie-bereidingen. De barista is specialist in het bereiden en serveren van koffie, zo legt Bij Cosineros-bedrijfsleider Theresia Tuinman uit. ‘Bij ons hebben alle medewerkers bediening regelmatig een bardienst en om die reden mag de espressomachine geen geheimen meer voor ze hebben.’ Om de kennis nog verder uit te breiden, kwam onlangs een specialist van het Rotterdamse koffiehuis Santas langs in Zuidlaren. ‘We zijn heel tevreden met deze koffie, die we sinds juni 2020 serveren. De koffie wordt heel duurzaam gemaakt en geleverd. En uiteraard smaakt hij heerlijk. We kregen een uitgebreid verhaal over de oorsprong, groei, pluk en het roosteren van koffie van trainer Paul. Daarna bracht hij ons de fijne kneepjes in het barista-vakmanschap verder bij.’ Tijdens de training werd onder meer geoefend met het verwerken van verschillende soorten melk (zo serveert Bij Cosineros naast de verse melk van Jumbo ook de havermelk van Oatley) en het maken van mooie figuren. Een prima ervaring, aldus Theresia: ‘Bij Cosineros staat voor een mooie presentatie van al het eten en drinken. En dat begint bij een heerlijk en mooi uitziend kopje koffie! Blij dus met deze in-huis training. In aansluiting op de de basistraining die we nu hebben gehad krijgen we binnenkort nog een vervolgtraining in de proef-locatie van Santas in Zwolle.’

Geen gastenkaart meer

23 maart 2022 - 14:45

In de afgelopen twee jaar waarin we een aantal keer overvallen zijn door lockdowns, hebben wij veel nagedacht. Hoe verder na Corona? Een verandering van de menukaart is hierin een belangrijke en zichtbare verandering geweest. Ook zijn we bezig met het bieden van meer Speciaalbieren en nieuwe cocktails voor bij jouw borrel of diner.

Als gast hebben jullie ons enorm gesteund in de afgelopen periode, waar jullie ook punten hebben kunnen sparen. Echter, hebben we besloten om definitief afscheid te nemen van het puntenspaarsysteem van Bij Cosineros. Als je je gespaarde punten wil verzilveren, vragen wij je om dit te doen vóór 1 juni aanstaande.

Óók kun je besluiten om af te zien van de verzilvering van je punten om op deze manier Bij Cosineros te steunen in deze, nog steeds, ongewone tijd. Als dank willen we je dan heel graag een kop koffie met een stuk van ons huisgemaakte appelgebak of een biertje/wijntje met een verrassend borrelhapje aanbieden.

Zou je een mailtje willen sturen aan theresia@cosineros.nl om aan te geven op welke manier je de gespaarde punten graag wil afronden?

We blijven ons er Bij Cosineros op focussen om jou als gast blijvend te laten genieten en zijn heel blij om jullie weer te mogen ontvangen.

Met warme groet,
Marc en Nies Willemse en het team van Bij Cosineros

Bij Cosineros tapt De Vreemdeling

09 maart 2022 - 14:47

Een mooie traditie inmiddels; om de paar maanden een nieuw bier van de brouwers van Maallust op de tap van restaurant Bij Cosineros. De Vreemdeling is nu aan de beurt: Een lichtzoet bovengistend blond bier geïnspireerd op Vlaamse receptuur. Marc Willemse vroeg Freddy de Vries, ambassadeur van Maallust en verantwoordelijk voor de logistiek van de Veenhuizense brouwer, om een toelichting.

‘Eens per jaar gebruiken we de verse groene hop voor het brouwen van een bijzonder bier’, zo steekt Freddy van wal. ‘Dat doen we medio september, met hop rechtstreeks uit de plukmachine. Dit jaar is het de beurt aan een sterk blond bier. Daarin komt de kruidige en fruitige smaak van onze verse Veenhuizer Willamettehop prachtig tot zijn recht.’ Het is ook een mooi eerbetoon aan de geschiedenis: ‘De oorsprong van de Drentse hopteelt gaat terug tot 1650. Peize was destijds het hopcentrum van Noord-Nederland. De rijke traditie heeft in 2018 een vervolg gekregen. Niet in Peize maar in Veenhuizen, amper twintig kilometer verderop. En zo komt er weer professioneel geteelde hop van Drentse gronden.’ Het resultaat is een prachtig blond bier, met volle kruidige en fruitige alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hoog in alcohol maar droger en hoger in koolzuur dan een tripel; een bier voor de liefhebber dus. Tot slot een vraag aan Freddy de Vries hoe hij aankijkt tegen de regionale samenwerking van de brouwerij en het Zuidlarense restaurant van Marc Willemse: ‘Zowel de Maallust-brouwerij als restaurant Bij Cosineros zijn eigentijds en houden van ambachtelijkheid en brouwen met de alleen de beste ingrediënten. Dit is natuurlijk ook van toepassing bij restaurant Cosineros dat vooral gerechten heeft uit de streek.’

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Meer cock/mocktails Bij Cosineros

09 maart 2022 - 14:46

Het mooie lenteweer zorgt ervoor dat ze steeds meer besteld worden: de verschillende Cosi-cocktails en mocktails. De laatste zijn alcoholvrij maar niet minder smakelijk en prachtig ‘opgemaakt’. Hoofd bediening en expert Theresia laat ze de revue passeren.

‘Door de jaren heren is ons assortiment cocktails en mocktails steeds verder uitgebreid’, zo legt Theresia uit. ‘We hebben uiteraard de klassiekers zoals de Tequila Sunrise: tequila met jus d’orange, grenadine en ijs. Maar ook de zelf ontwikkelde Cosi’s Houghoudt: Sweet Spiced Genever, Ginger Ale en een vleugje frisse lemoen. De perfecte cocktail voor elk moment van de dag, zelfs aan het einde van de ochtend op ons terras.’ Het werken met lokale en regionale producten staat hoog in het vaandel Bij Cosineros en dat blijkt ook op dit gedeelte van de restaurantkaart: ‘Hooghoudt is daar natuurlijk een prima voorbeeld van maar we hebben ook een huisgemaakte Limoncello die we mixen met de Cava van wijnhandel Les Grands Vins uit het dorp.’ Op de lijst met mocktails prijken onder meer een alcoholvrije mocktail en een Virgin Espresso Martini: espresso, Seedlip Spice 94, suikersiroop en koffieboontjes. ‘Deze mocktail werkt het beste tegen een after dinner dip!’

Wie na een heerlijke lunch nog iets pittigers wil nuttigen, kan terecht bij de gins van het restaurant. ‘Bijzonder vind ik zelf de Vossenberg Gin: lokaal gebrouwen in Kiel Windeweer. Krachtig en rond met een aroma van anijs en bloemen. Een aanrader!’

Klik op de afbeelding om deze te vergroten